Самоконтрол

Самоконтрол

Самоконтрол

Самоконтрол, означава сами да управлявате чувствата и емоциите си, като се стараете да овладеете и най-силните вълнения.

Самоконтролът е способността за промените себе си, както вътрешно, така и външно, което от своя страна ще даде отражение на вашето ежедневие и израстване.

Обикновено всяка емоция е свързана с определена ситуация или преживяване, които Ви карат да действате емоционално и от там се получават неловки ситуации.

Затова преди да реагирате остро или прекалено разпалено, Вие трябва да осъзнаете, че има голяма вероятност да нараните отсрещната страна.

Но когато човек  е под голямо въздействие на емоциите си, той не разсъждава, а единствено засилва различни чувства като:

  • Гняв
  • Омраза
  • Раздразнителност
  • Страх
  • Радост
  • Вълнение

Това са само част от проявяваните чувства и емоции, каращи хората да обръщат другата страна на вътрешността си.

Психиката ни е така създадена, че някои неща трудно се преживяват и заради това, всеки самостоятелно, знае как обстоятелствата ще му повлияят.

Всеки индивидуално изпада във всякакви положения, но това не Ви дава оправданието  да изпадате в неконтролируеми изстъпления.

Вие единствено, можете да създадете самоконтрол във Вашето емоционално състояние!

Хората, около нас могат само да ни посъветват и успокоят, но това не винаги се възприема от нас.

Постоянно се създават импулсни ситуации, но това не бива да Ви притеснява, ако сте усвоили самоконтрол, който напътства Вашето държание и спокойствие.

Усвояване на самоконтрол

Усвояване на самоконтрол започва с решението, че искате да промените себе си и се стараете да премахнете някои негативни черти, свързани с Вашите емоции.

При това положение, трябва да определите и решите следните черти:

  • Кои емоции искате по-добре да контролирате?
  • Самоконтрола, който искате да създадете, дали е по степента на Вашата емоционална интелигентност.
  • Недейте предварително да се настройвате!
  • Бъдете откровени и се старайте да мислите, преди да се изказвате.

Целите, които си поставяте при подготовката на самоконтрол, трябва да бъдат съобразени с емоционалната Ви среда и ежедневието, което изпълнявате.

Как да изберете, коя емоция да контролирате по-добре?

Основните емоции, които изброихме по-горе в текста, съчетават спектър от емпирични  преживявания, които преминават през Вашата психика и оставят следи в съзнанието.

Всяка емоция се изразява по различен начин, затова трябва да бъде обстойно обяснена на психолога и съобразно подадената информация се изготвя план за действие.

Достатъчна ли е Вашата емоционална интелигентност

Всяка емоционална интелигентност е различна, поради факта, че някои хора се стараят или доколкото изглежда външно сдържат своите емоции, а други точно обратното.

Но това не означава, че ако Вашата емоционална интелигентност е по-ниска, Вие няма как да я поправите.

Напротив, емоционалната Ви интелигентност може да стигне големи степени на подобрение, ако следвате точните препоръки на Вашия психолог.