Сексуална култура

Сексуална култура

Сексуалната култура се изразява в появата на различни източници, които имат за цел да ни обогатят на тема секс, за да ни предпазят или научат на полезни съвети. Чрез секса хората изразяват любовта си по интимен начин. Важно е да бъдем информирани! Сексуалната култура освен за неща свързани със секса, ни учи също да разбираме собственото си тяло.

 

Какво представлява сексуалната култура?

 

Сексуалната култура представлява набор от знания, ценности и модели на поведение, които определят отношението на човек към секса. Сексуалната култура цели по-добро психическо и физическо здраве на индивида, както и качествено и успешно възпроизводство.

Кога трябва да започне обучението по сексуална култура при всеки човек?

Още в детска възраст е хубаво да започнете да общувате със своето дете за бъдещите физически промени в тялото им. Родителите имат не леката задача да обяснят някои непознати термини на своите деца. Такива термини могат да бъдат „секс“, „менструация“, „ерекция“ и други. Много често родителите се притесняват да общуват с децата си на тези теми, тъй като ги сметат за тема табу, но това е една огромна грешка. Децата няма да спрат да се развиват, а напротив дори няма да забележите колко бързо растат пред очите Ви. Не е добре да оставите детето Ви придобие сексуална култура от външни източници, тъй като те могат да бъдат неверни. Учителите в час на класа имат важната роля да запознаят децата със секса и с възможните опасности. Говорете с децата си, за да бъдете сигурни, че те са запознати до известна степен със сексуалната култура, за да ги предпазите от зловлияния.

 

Какви са рисковете за момчетата и момичетата, ако нямат познания относно функците на половата система и хормоните?

Липсата на знания относно половата система и хормоните могат да доведат до множество рискове, които да повлияят негативно на психиката на момчетата и момичетата. Липсата на информация относно физическите промени, свързани с половата зрялост, може да доведе до страх, безпокойство и неувереност при момичетата и момчетата. Освен за хигиена при миене на ръцете, зъбите и косата е нужно да обърнете внимание на децата за хигиената на половата система. Липсата на познания относно хигиената води до сериозни здравни проблеми, включително инфекции, болести и невъзможност за зачеване. Винаги е добре да говори предпазните средства, за да избегнете рисковете от нежелана бременност или други трайни проблеми с половите органи. Липсата на сексуална култура може да доведе до неподходящо или дори опасно сексуално поведение, което може да има сериозни последици за здравето и благополучието на момичетата и момчетата. Затова е важно да подрастващите да получават нужната информация относно функциите на половата система и хормоните, за да могат да опазят здравето си и да се предпазят от рисковете, свързани с половото поведение.

 

Системата Mastersex

Това представлява обединяването на тяло, дума и ум в единно цяла система. Тялото представлява най-грубата част (сгъстена енергия). Думата е най-фината част. Тя много често е невидима за останалите, въпреки това е най-важна за това да ни определят какви сме. Умът има двойствен характер. Без тази основа никога няма да получите баланс на тези нива!

 

Женски хормони

Женските хормони са група от хормони, които се произвеждат в женския организъм и имат важни роли за репродуктивната функция и здравето на жените.

 

Естроген

Естрогенът е основен женски хормон, който се произвеждат главно в яйчниците. Естрогенът има важна роля за растежа и развитието на женските репродуктивни органи, за регулиране на менструалния цикъл, за поддържане на костната маса и за опазване на сърдечно-съдовата система.

 

Тестостерон

Тестостеронът е главен хормон при мъжете, но се съдържа в малки степен и в женския организъм. Главно тестостерон се среща в яйчниците на жените и в кората на надбъбречните жлези и при двата пола.

 

Окситоцин

Окситоцинът е хормон, който се произвежда в мозъка и се секретира от задния дял на хипофизната жлеза. Този хормон е известен още като "хормонът на любовта" или "хормонът на добрите чувства". Окситоцинът играе важна роля във взаимоотношенията между хората, като участва във формирането на близки връзки и подобрява социалните взаимодействия, като повишава доверието и емпатията. Той е свързан също така с насладата и удоволствието, като се отделя по време на сексуални актове и при оргазъм. Окситоцинът за жените играе голяма роля при репродуктивната функция, като ускорява и подпомага процеса на раждане и стимулира производството на мляко при кърмене. Той също така може да има положителен ефект върху обучението и паметта, като подпомага запазването на информацията в дългосрочната памет. Наличието на окситоцин може да има положителен ефект върху здравето, като намалява нивата на стресовите хормони, подобрява функцията на имунната система и намалява риска от депресия.

 

Тироксин

Тироксинът е хормон, който се произвежда от щитовидната жлеза в човешкия организъм. Той има ключова роля за регулиране на метаболизма, като ускорява процесите на размяна на веществата в тялото. Той увеличава температурата на тялото, регулира скоростта на храносмилането, ускорява сърдечната дейност и регулира нивата на холестерола.

 

Нореадреналин

Норадреналинът е хормон, който се произвежда в надбъбречните жлези, в сърцето и други места в тялото. Той играе ключова роля при стресови ситуации, като помага да се повиши кръвното налягане, да се разширят дробовете и да се увеличи нивото на кръвната захар. Норадреналинът също така има важни функции за нервната система, като участва в регулирането на настроението, съня и бодростта. Ниското ниво на норадреналин може да доведе до умора, депресия, липса на настроение и други здравословни проблеми.

 

Инсулин

Хормонът инсулин е важен за женското здраве, тъй като помага на тялото да регулира нивата на глюкоза в кръвта. Високите нива на глюкоза в кръвта могат да доведат до различни здравословни проблеми като диабет и метаболитни синдроми. При жените, инсулинът може да има важна роля в регулирането на овулацията и месечния цикъл. Ниските нива на инсулин могат да доведат до проблеми с овулацията и нередовен месечен цикъл. Друг проблем при ниско ниво на инсулин са поликистозния синдром на яйчниците, който често засяга много жени.

 

Соматотропин

Соматотропинът е наричан още растежен хормон. Той се произвежда в хипофизата и има ключова роля в растежа и развитието на тялото. Той е особено важен по време на детското развитие, когато стимулира растежа на костите, мускулите и други тъкани. Също е важен хормон за жените, особено по време на репродуктивната възраст. Той може да подпомогне овулацията и да повиши вероятността за зачеване при жените.

 

Пролактин

Пролактинът е важен хормон за женското здраве. Той е отговорен за стимулиране на растежа на млечната жлеза по време на бременността и след раждането, както и за подпомагане на производството на мляко по време на кърменето. Освен за репродуктивни функции, пролактинът може да играе и други ключови роли в женското тяло. Той може да регулира овулацията и менструалния цикъл, както и да повлияе на сексуалното поведение и настроението.

 

 

Мъжки хормони

Мъжките хормони са група хормони, които са отговорни за развитието и поддържането на мъжете през целия период на жизнения им цикъл.

 

Тестостерон

Тестостеронът е ключов хормон за мъжките и тяхната полова активност и поддържа мъжки характеристики като големина на мускулатурата, сила, здравина на костите и обем на гласа. Той също така има влияние върху сексуалното желание и еректилната функция при мъжете. Тестостеронът се произвежда в тестисите на мъжете, както и в малки количества в надбъбречните жлези.

 

Кортизол

Кортизолът е хормон, който се произвежда от кората на надбъбречните жлези. Той има важна роля в регулирането на въглехидратите, мазнините и протеините в организма, като помага за поддържането на кръвната захар и кръвното налягане в определените граници. Кортизолът е известен като "хормон на стреса", защото нивата му се повишават при стресови ситуации.

 

Епинефрин

Епинефринът е известен още като адреналин и представлява хормон, който се произвежда от вътрешната част на надбъбречните жлези. Той играе важна роля в реакциите на тялото при стресови ситуации и е отговорен за физическите симптоми на стрес - ускорен пулс, повишено кръвно налягане, засилване на дишането и ускорена реакция на мускулите.

 

Инсулин

Инсулинът е хормон, който играе роля в регулирането на нивата на глюкозата в кръвта. Нивата на инсулин при мъжете са сходни с тези при жените, като се влияе от няколко фактора, като например възраст, телесна маса, хранителен режим, физическа активност и други.

 

Лептин и Грелин

Лептин и грелин са два важни хормони, които управляват апетита и метаболизма на тялото. Лептинът е произведен от мазнините и действа като сигнал за насищане на мозъка, като намалява апетита и увеличава метаболизма. Грелинът, от друга страна, е произведен от стомашната обвивка и действа като сигнал за глад, като увеличава апетита и забавя метаболизма. Когато се храним, нивата на лептин в тялото се повишават, като изпращат сигнал до мозъка. Когато сме гладни, нивата на грелин в тялото се повишават, като ни карат да търсим храна.

 

ТСХ и ЛХ

ТСХ и ЛХ са два важни хормона, които са произведени от предния дял на хипофизната жлеза. Те контролират функцията на половите жлези при мъжете и жените. ТСХ контролира функцията на щитовидната жлеза, като регулира производството на хормони, които играят важна роля в растежа, метаболизма и развитието на мозъка. ЛХ контролира функцията на половите жлези при мъжете и жените. При мъжете ЛХ стимулира клетки в тестисите да произвеждат тестостерон и поддържа производството на сперма. При жените ЛХ регулират овулацията и производството на естроген и прогестерон в яйчниците.

 

Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който се произвежда в щитовидната жлеза. Той регулира ритъма на човешкото тяло. Най-общо казано това е цикълът на сън и будене. Производството на мелатонин се увеличава на тъмно и при намаляване на светлината. При проблеми със съня често се взимат лекарствени добавки, които съдържат мелатонин, който помага за по-лесното заспиване.

 

Видове оргазми

Съществуват няколко вида оргазми, както при жените, така и при мъжете. Ние ще споменем няколко вида, които са най-популярни. Тези видове оргазми могат да се постигнат чрез различни техники и стимулации. Важно е да се отбележи, че всеки човек е уникален и може да постигне удоволствие и оргазъм по различен начин.

 

Клиторен оргазъм

Клиторният оргазъм е един от видовете женски оргазми и е свързан със стимулирането на клитора. Клиторът е малък орган, който е разположен над външните гениталии на жената, който съдържа много нервни окончания и е основен източник на удоволствие при жените. Може да се каже, че клиторът има функция подобна на пениса и при възбуда се разширява навън и вътре. При клиторен оргазъм се постига върхът на сексуалното възбуждане, като се усеща голямо удоволствие и екстаз. Жената може да постигне клиторен оргазъм при мастурбация или при сексуална активност с партньор, като клиторът може да се стимулира директно с ръце, уста или различни секс играчки.

 

Вагинален оргазъм

Вагиналният оргазъм може да бъде постигнат чрез различни техники и форми на стимулация на вагиналната област. Например, много жени споделят, че могат да постигнат вагинален оргазъм чрез стимулиране на G-точката, която се намира на около 2-3 сантиметра вътре във вагината. Освен това, някои жени могат да постигнат вагинален оргазъм чрез стимулиране на други точки вътре във вагината или чрез стимулиране на клитора едновременно със стимулиране на вагиналната област.

Важно е да се отбележи, че способността на жената да постигне вагинален оргазъм може да се различава в зависимост различни фактори, като например възбудимостта, емоционалното благополучие, физическото здраве и други фактори.

 

G-точка

G-точката е чувствителна зона вътре във вагиналната стена на жената, която може да предизвика силно сексуално удоволствие при стимулация. Тя се намира на около 2-3 см от входа на вагината, към предната стена на тялото. Съществуват различни методи за стимулиране на G-точката, включително пръсти, секс играчки и специални секс позиции. Някои жени могат да постигнат оргазъм само от стимулиране на G-точката, докато за други тя може да допълва други форми на сексуална стимулация.

 

Маточен оргазъм

Маточният оргазъм е форма на женски оргазъм, който е свързан със стимулирането на маточната област и нейните мускули. Този тип оргазъм може да се постигне чрез различни видове стимулация, като например проникване с пръсти или секс играчки, които постигат директен контакт с маточната област.

 

У-оргазъм

У-оргазмът е рядък вид женски оргазъм, който се описва като усещане на екстремно удовлетворение и разширяване на съзнанието, което е свързано с кръвообращението и емоционалното блаженство. У-оргазмът може да бъде постигнат чрез сексуална стимулация на клитора или други ерогенни зони, но не е задължително да има физически контакт, за да се достигне. Някои съвети за постигане на у-оргазъм включват упражнения за контрол на дишането, медитация и тантрически практики.

 

Анален оргазъм

Аналният оргазъм е вид оргазъм, който се постига чрез стимулиране на ануса и около него. При мъжете той се получава чрез стимулиране на простатата, която се намира близо до ануса, докато при жените може да се постигне чрез стимулиране на чувствителните нервни окончания в зоната около ануса. Аналният оргазъм може да бъде постигнат чрез различни начини, като например ръчно стимулиране, орален секс, секс с помощта на секс играчки или проникване.

 

Гърлен оргазъм

Гърленият оргазъм е достигането на оргазъм чрез стимулиране на гърлото и около него. Този вид оргазъм се постига чрез стимулиране на задната част на гърлото, която е свързана с нервната система на клитора и вагиналната област. За да се постигне гърлен оргазъм, човекът трябва да има контрол върху своето дишане, да се чувства комфортно и да бъде постигнато доверие между партньорите. Стимулирането на гърлото може да се постигне чрез орален секс, но трябва да се внимава, за да не се предизвика задушаване или други проблеми с дишането.

 

Стимулация на зърната

Оргазмът при стимулация на зърната е тип оргазъм, който може да се постигне чрез стимулиране на гърдите и в частност зърната и около тях. При някои жени тази форма на стимулация може да доведе до оргазъм, който е подобен на клиторен или вагинален оргазъм, но не всички жени могат да постигнат оргазъм само от стимулиране на зърната. Въпреки че това е по-често при жените, то може да се постигне и при мъжете.

 

Множествен оргазъм

Множественият оргазъм е състояние, при което човек може да постигне повече от един оргазъм за кратко време. Множествените оргазми са по-често срещани при жените, но могат да се постигнат и от мъжете. Това обикновено изисква по-голям контрол върху сексуалното възбуждане и по-голяма чувствителност.

 

Енергиен оргазъм

Енергиен оргазъм е термин, който обикновено се използва в духовните и езотеричните практики и описва усещането на нарастване на енергията в тялото. Този вид оргазъм се свързва с понятия като йога и тантрическа сексуалност. Представлява описание на енергийната система на човешкото тяло, която се състои от множество енергийни центрове (чакри), свързани с различни аспекти на човешкото съществуване. Във всяка чакра се събира и се усеща енергията по различен начин, като при достатъчно високо ниво на усещане и контрол, може да се постигне енергиен оргазъм. Този вид оргазъм се описва като усещане на освобождаване на човека.

 

Защо е важно да бъдем сексуално образовани?

Благодарение на сексуалното образование, ние можем да придобием необходимите знания и умения, за да сме подготвени за сексуалния си живот и да го изживяваме по здравословен и удовлетворяващ начин. Един от най-важните аспекти на сексуалното образование е предпазването на себе си и на партньорите си от рисково сексуално поведение, като например неправилна употреба на контрацептиви, рисков секс, венерически болести и други здравословни проблеми. Други важни аспекти на сексуалното образование са насърчаването на здравословни отношения, предотвратяването на насилие и сексуален тормоз, преодоляването на стереотипи и дискриминация, както и уважаване на сексуалните права на всеки човек.

 

Използване на предпазни средства при секс

Използването на предпазни средства при секс е много важно за предпазване от нежела бременност и разпространение на полово предавани инфекции. Предпазните средства могат да включват презервативи, дамски кондоми, диафрагми, спермоциди, вагинални простирки и други. Презервативът е един от най-широко използваните методи за предпазване от болести и нежелана бременност. Той се поставя на еректиралия пенис преди вагинален, анален или орален секс. Други предпазни средства, като спермоциди и диафрагми, също предлагат защита от нежелана бременност и частична защита от болести. Важно е да споменем, че нито едно предпазно средство не е на 100% ефективно, затова е добре да се използва комбинация от различни методи за защита. Освен предпазването от нежелани последици, бъдещите Ви партньори трябва да бъдат сексуално образовани.

 

Енергийни вампири

Енергийните вампири са хора, които използват енергия от другите, за да удовлетворят своите нужди. Те могат да постигнат това чрез различни методи, като например:

 

 • Привличане на внимание - Енергийните вампири често търсят внимание и одобрение от другите. Те могат да говорят безкрайно за себе си, да се оплакват постоянно или да предизвикват драми, за да получат нужното внимание.

 • Манипулация - Те могат да манипулират и контролират, за да получат това, което искат от другите. Освен това могат да убеждават другите да правят неща, които не искат.

 • Изтощаване на другите - Те могат да изтощават другите, като ги критикуват, осъждат, създават неприятности, изискват прекалено много и др.

 • Изолиране на другите - Те могат да изолират другите от техния социален кръг.

 

Важно е да се научим да идентифицираме енергийните вампири и да се защитаваме от тях.

 

Ето няколко начина да се защитите от тях:

 

 • Избягвайте връзки с енергийни вампири. Ако забележите, че някой изтощава енергията Ви, опитайте се да избягвате контакт;

 • Заредете се с позитивни мисли;

 • .Медитацията може да Ви помогне да се концентрирате върху себе си и да се успокоите;

 • Развийте здравословни граници. Не се страхувайте да кажете "не" на другите;

 • Отдайте време за себе си.

 

„Дао“ секс

"Дао" секс е понятие, което произхожда от китайската философия "Дао". Това е начин на мислене и живот, който приветства хармонията, баланса и усещането за цялостност във всичко. "Дао" секс е начин на сексуална практика, който включва търсене на баланс и хармония, усещане на енергията и наслада от самата сексуална практика.

"Дао" сексът не се фокусира само върху физическата стимулация, а се стреми към духовното обединение на двамата партньори. Той се основава на идеята, че сексуалната енергия може да се използва като сила за лечение, обновяване и преобразуване на енергията на тялото. За да постигнете "Дао" секс, е важно да се научите да контролирате своята сексуална енергия и да я управлявате по такъв начин, че да постигнете максимално удоволствие и да се свържете по-дълбоко с партньора си. "Дао" сексът не е просто един начин на сексуална практика, а по-скоро е жизнен начин на мислене и действие, който изисква постоянно развитие и практика. Това може да включва медитация, йога, танцуване и други практики, които могат да ви помогнат да научите да управлявате сексуалната си енергия и да постигнете по-високо ниво на наслада и хармония в сексуалните си взаимоотношения.

 

Основи на Даоизъм

Даоизмът е древна китайска философска и религиозна традиция, която е възникнала през 4-3 век пр.н.е. и е претърпяла множество развития и промени през годините.

 

Ето някои от основните принципи на Даоизма:

 

 • Дао - това е централното понятие в Даоизма. Дао е сила, която е без форма, на Вселената, която пронизва всичко и е източник на живота, създаването и хармонията. Той не може да бъде изразен в думи, а трябва да бъде усещан;

 • Yin и Yang - това са две противоположни, но взаимно свързани сили, които съставляват всичко във Вселената. Yin е силата на тъмното, мекото и женското, докато Yang е силата на светлината, твърдото и мъжкото. Целта на Даоизма е да се постигне баланс между тези две сили;

 • Тайцзи - това е китайската визуална символика на Даоизма, която представлява Yin и Yang в състояние на хармония и баланс;

 • Вътрешен мир и хармония - целта на Даоизма е да се постигне вътрешен мир и хармония, като се живее в съгласие със законите на Вселената. Това може да се постигне чрез медитация, йога, дишане и други практики;

 • Течен поток - Даоизмът се фокусира върху идеята, че животът е като течен поток, който трябва да се пусне да тече свободно, без пречки или усилия. Целта е да се живее в хармония със законите на Вселената, без да се опитвате да променяте нещата насилствено;

 • Натуралност - натуралното е по-добро от изкуственото. Това означава, че човекът трябва да се придържа към естествените закони на Вселената и да не се опитва да променя нещата насилствено. Вместо това, той трябва да живее в хармония с природата и да я уважава.

 

Тези са само основните принципи на Даоизма, който е много по-сложна и дълбока материя, която включва множество религиозни и философски практики. Даоизмът е изключително важна част от китайската култура и философия и има влияние върху много други аспекти на китайската култура, като изкуството, медицината и др.

 

Тантра секс

Тантра е древна индийска практика, която включва медитация, йога, ритуали и сексуални техники с цел постигане на духовно израстване и висша свръхчовешка съзнателност. Тантра секс е част от тази практика и включва използването на сексуалната енергия за развитието на духовната свръхчовешка осъзнатост. Тантра секс включва различни техники за управление на сексуалната енергия, като дълбоко дишане, практики на задържане на дъха, контрол на еякулацията и оргазма и други. Тези техники могат да помогнат на хората да постигнат по-голямо удовлетворение от сексуалните си взаимодействия и да изживеят по-голяма близост и свързаност с партньора си. Тантра секс не е просто техника за увеличаване на удовлетворението от сексуалните взаимодействия, а е цялостен начин на живот, който включва духовно развитие и самосъзнание. Това е възможно единствено чрез практикуване на различни техники и ритуали, както и подходящо насочване на сексуалната енергия.

 

Тантричен оргазъм

Тантричният оргазъм е част от техниките за тантра секса, който се фокусира върху използването на сексуалната енергия за постигане на по-високо ниво на духовно прозрение и удовлетворение. Тантричният оргазъм е различен от традиционния оргазъм, който се основава на физическия и сексуален контакт. Тантричният оргазъм включва управление на сексуалната енергия и несъмнено е по-дълъг и по-интензивен, отколкото обикновеният оргазъм. Той се постига чрез упражнения по дълбоко дишане и контрол върху изпускането на сексуалната енергия. Вместо да се изпуска чрез еякулацията, сексуалната енергия се задържа и се води към горните части на тялото, като това се прави многократно. Така се създава вълнуващо чувство на екстаз и удоволствие, което може да продължи много по-дълго от стандартния оргазъм.

 

Сексуална ориентация

Сексуалната ориентация е това, към което се чувстват сексуално привлечени хората. Това може да включва привличане към мъже, жени, и дори към хора, които не се дефинират като мъже или жени. Най-често срещаните форми на сексуална ориентация са хетеросексуалната, хомосексуалната и бисексуалната. Хетеросексуалните хора са привлечени към хора от противоположния пол, хомосексуалните хора са привлечени към хора от същия пол, а бисексуалните хора са привлечени както към мъже, така и към жени. Важно е да се отбележи, че сексуалната ориентация е естествено и нормално явление, което не зависи от избора на човека. Хората не могат да променят своята сексуална ориентация, тъй като това е част от тяхната личност и идентичност. Всички форми на сексуална ориентация заслужават равно уважение и признание.